XIMENA NAREA

g a l l e
r
y                
                g a l e r í a 
ximena@narea.se
www.heterogenesis.com


* ANTECKNINGAR *

7. 17-19 Juni 2015

När poeten Eledin Parraguez fick reda på att jag skulle resa till Chile för att besöka min sjuka pappa erbjöd han sig att organisera en uställning med mitt arbete. Min resa började den 15:e juni och landade i Santiago dagen efter. När jag tackade ja ville jag ha vernissaget så fort som möjligt efter min ankomst för att sedan kunna fokusera helt på min pappa. Vernissaget hölls därför den 19:e juni, tre dagar efter min ankomst.

Vernissaget skulle sammanfalla med midsommarafton och eftersom utsällningen skulle huseras av det chilensk-svenska kulturinstitutet i Santiago tyckte jag att mitt projekt Emelies Värld skulle passa väldigt väl. Platsen var Kulturhuset Montecarmelo i delstaden Providencia.

Samma dag som jag anlände till Santiago fick jag veta att tidningen Las Últimas Noticias hade publicerat en lång artikel om min utställning, vilket var en positiv överraskning .

Jag hade redan skapat 14 bilder till projektet och jag skapade bestämmde mig för att skapa ytterligare två. Jag tog bilderna med sina passe-partout med mig från Sverige och en dag innan vernissaget ramade vi in 15 bilder av de 16 bilderna. För att kontextualisera utställningen presenterade jag även en video med bilder av Emelie hus, fotografier som jag hade hittat i lådorna i huset och bilder av de olika platser där Emelie hade bott.

Produktion: Eledín Parraguez och Carina Blomqvist, chef för det chilenska-svenska kulturinstitutet.
Monteringen av utställningen: Eledín Parraguez, Cynthia Narea och Ramon Meneses.
Utställningen presenterades av Francisca Orostiaga, Chef för Kulturhuset Montecarmelo, Jaime Troncoso, ordförande för det chilenska-Svenska institutet och Eledín Parraguez, vän, poet och utställningens producent.

(Bilder nere: Cynthia Narea)

6. Mars 2015
Två eller gånger om året kör jag till Emelies hus, fotograferar jag den och försöker hitta nya tråd om hennes liv.

I år har jag åkt två gånger. Huset är helt förfallet. Man kan inte komma in nu för tåket har fallit och blockerar vardagsrummet. Det känns farligt att riskera att komma in. Jag har dock fotograferat huset en gång till från utsidan. Jag har även fotograferat omgivningen. Har kört till alla ställe som Emelie och Alfreds familj har bott. De platserna är inte långt ifrån varandra.

Det har slågit mig de markanta skillnaderna mellan de fattiga bönder eller dräng/statdräng, som inte ägde någonting, och de pompösa slott som finns i trakten: Trolleholm, Trollenäs och inte minst Knutstorp, där den kände astronomen Tycho Brahe föddes 1546 och där Alfred, 350 år sedan arbetade som statdräng.

Trolleholms slott
(7,3 Km från Sonnarp 11)

Den första slottet byggdes på 1500-talet då Skåne var en del av Danmark. Det nuvarande slottet byggdes på 1760-talet efter ritningar av Carl Hårleman. Sitt sagoliknande utseende fick Trolleholm under slutet av 1800-talet då slottet restaurerades i tidig renässansstil. Här finns också ett lusthus från 1700-talet.

Slottet tillhärde familjen Thott (1533-1680) och familjen Trolle (1680-1806). 1727 köpte överstelöjtnant Fredrik Trolle (1693-1779) slottet och 1755 lät göra det till fideikommiss och ändra dess namn till Trolleholm. Genom hans dotter Vivikas giftermål med greve Gustaf Bonde kom Trolleholm till denna släkt. Efter detta bär innehavarna namnet Trolle-Bonde.

Trolleholms slott innehåller även ett av Nordens största privata bibliotek som omfattar ca 45 000 band.

Knutstorps borg
(8,4 Km från Sonnarp 11)

Knutstorp var sätesgård redan i mitten av 1300-talet. Vid medeltidens slut hade det kommit till den danska Braheätten och stannade inom den till 1663. Det tillhörde sedan medlemmar av släkterna Tott och Ankarstierna. Borgen såldes 1771 till greve Fredrik Georg Hans Karl Wachtmeister och har tillhört hans släkt sedan dess.

Huvudbyggnaden härstammar från mitten av 1500-talet. På våren 1678 lät Karl XI befästa Knutstorp och förse det med ett par hundra mans besättning under kapten Xylander. Den 7 juni slog han tillbaka ett anfall av danskarna. Den 23 juni fick 116 man ge sig till fånga åt en annan dansk styrka på 400 man, varefter huvudbyggnaden brändes. Den sattes emellertid i stånd 1728 och blev tillbyggd och grundligt reparerad i början av 1840-talet efter ritning av CG Brunius. De båda flyglarna förstördes vid branden 1956. Nu återstår enbart den mäktiga huvudbyggnaden.



Emelies hus
(Sonnarp 11)

Tradtionellt skånelänga. Emelies hus har ett sovrum, en allrum och en kök. Huset var förmodligen byggd i trä i slutet av 1800-ta- början av 1900-talet. Det är målad i Falluröd.

Falu rödfärg är benämningen på rött färgämne som tillverkas i och omkring Falun, och som under 1900-talet, efter att hemmakokeriet minskat och kulören blivit allt enhetligare, blivit synonymt med järnockrabaserad färdigkokad röd målarfärg i allmänhet.

Den färdigkokade rödfärgen, som regel slamfärg, är mycket vanlig på fasader i hela Sverige och i Finlands kustbygder. Orden faluröd och falurött har funnits i svenska språket sedan 1889.


5. Lördagen den 16 november 2013
Thomas Persson skickar en mail där han bl.a. säger att han har konstaterat att Emelies förfäder Jonas Segerström var hans morfars morfars far.

Thomas mormor Inez var född i Källs Nöbbelöv, orten där jag bor. Nu börjar jag bli nyfiken på vilka människor bodde i mitt hus i början av 1900-talet.
4. Onsdagen den 13 november 2013
Anna Brita, ett barnbarn till en av Emelies 9 syskon kontaktar mig i telefon. Hon har sett hemsidan då hon släktforskade om Emelies och hennes farmor på Internet. Vi har en trevlig telefonsamtal där hon berättar lite om Emelies släkt och hon passar på att korrigera några uppgifter jag hade i Genealogi. Hon är intresserad av att ha de gamla bilderna som låg och ligger spridda i huset. Nu lägger jag bilderna i sajten, men bara kan identifiera Emelie. Hoppas att så småningom kan identifiera andra.

3. Lördagen den 9 november 2013

E-mail från Thomas Persson, en besökare till Konga kyrka som Bengt och jag träffade förra lördag. Då försökte han hitta någon länk mellan Alfred coh andra Wernberg som han kände till. Han har skickat viktig information om Alfreds släkt som jag kommer att lägga i Genealogi. Jag har även fått en bild av Alfreds sonson Sven Wernberg tillsammans med Thomas far Jacob Person. Thomas berättar att de var arbetskamarat i mer än 30 år i Bror Engkvist AB rosenodlingar i Helsinborg.

Frågade Thomas om jag fick lov att lägga bilden och pdf:n på sajten och han svarade ja.







Sven Wernberg och Jacob Persson
2. Lördagen den 2 november: Besök till Emelies hus med Myrna och Javier. Hösten har lämnat sitt prägel i omgivningen.

1 : Fredagen den 1 november 2013, dagen som man i den katolska världen minns sina döda. Bengt och jag kom överens om att kl 14:00 skulle vi traffas för att leta efter Emelies gravsten.

Vi startade i Torrlösa där Bengt bor och Alfreds mamma Emelie Mathilda Hultberg var född. Vi letade efter någon förfäder till Emelie Mathilda. Vi hade inte tur.

Turen fortsatte i Ask, där vi med en viss säkerhet hoppades på kunna hitta Emelies grav. Vi hittade den och bekladade vöer att vi inte hade tänkt på att komma med ett sljus för Emelie, som i gravstenen står att hon hette Emelia.



Då vi intei hittade andra gravstenar med fanljemedlemmarrs namn fortsatte vi till Konga, där de två äldsta barn till Emelie och Alfred var födda och Alfreds familje härstammade. I Konga hittade vi kyrkan öppet och en trevlig dam som bjöd oss på kaffe och kakor. Det välkomnade vi för dagen för lite kallt. Där kände man till andra Wernberg men inte Alfreds föräldrar. Vi träffade Thomas Persson, en person som verkade kunna mycket om människorna som haee bott i trakten. Det var spännande att se den medeltida kyrkan, byggd troligen i slutet av 1100-talet. Valven och kalkmålningarna är från 1400-talet. Man tror att målningarna är utförda av den så kallade Vittskövlemästaren.

Jag tände ett ljus till min mammas minne. Hon kom till Sverige 1979 och åkte tillbaka till Chile 1990 där hon dog åtta år senare.



Sista stop blev Kåreröd där Bengt tände ett ljus till minne av hans föräldrar.

HOME BILDERNA BERÄTTELSEN GENEALOGI FILMEN ANTECKNINGAR FOTOGRAFIERNA GALLERY